156 Обединено училище „Васил Левски“, Кремиковци

Област: София град
Град: София
Име на училището: 156 Обединено училище „Васил Левски“, Кремиковци

Училището е създадено през далечната 1873 година по инициатива на поп Стамен Тодоров. Първоначално се е помещавало в Кремиковския манастир, по-късно в стария житен турски хамбар, набързо пригоден за учебни занятия. През 1895 с доброволен труд е построена училищна сграда с 4 класни стаи и приема името Христо Ботев. По-късно се преименува на „Борис III”, а от 1944 носи името на Васил Левски. В момента училището се помещава в сграда, строена през 1967 година.

Учениците от начален етап участват в състезанията на сдружението от 4 години. Имаме ученици с максимален брой точки, както и класирани на Националния кръг на състезанието. Нашите деца се изявяват като прекрасни танцьори, певци, състезатели и най-важното – победители в много първенства! Редовно се провеждат изнесени обучения под формата на посещения на музеи, театри, изложби, културни и природни забележителнсти, спортни занимания в зали и на открито.

От учебната 2014/2015 година директор на училището е Валентина Коринова.

Училището е уникално със средната възраст на колектива – 33 години! Тук работят местни млади и амбициозни кадри, както и пътуващи от различни квартали на София и околностите.

През 2018 година 156. ОбУ „Васил Левски“, празнува 145 годишния си юбилей. Екипът на училището достойно носи името на Апостола на свободата. Девиз и верую на работещите тук учители е „Тук уважаваме и подкрепяме всяко дете“!